Természetgyógyászat

Kisvárda  - Nyíregyháza

Olyan természetes módszer amely gyógynövények , megfelelő étrend, masszázs, megfelelő mozgásterápia, természetes ásványi és szerves anyagokkal (só, agyag) végzett kúrák, és egyéb terápiás eljárások segítségével fokozza a jó közérzetet. Ez a tudomány, a betegségek leküzdését az emberi szervezet öngyógyító képességével, valamint a természetes védekezőrendszer irányítása, szabályozása révén igyekszik elérni.

Ezt természetes gyógymódok alkalmazásával valósítja meg: táplálkozás, vízgyógyászat, napfürdők. Gyógyszerként: friss, nyers vagy szárított növények vagy növényi részek,valamint természetes ásványi anyagokat alkalmaz. A mesterséges, vegyi úton előállított, a természetben elő nem forduló anyagok használatát elveti.

Évezredek óta használt gyógyászati és egészségmegőrző módszer, amely holisztikus szemléletű. Az embert egységnek tekintő szemléletnek a betegség felismerés és -kezelés terén figyelembe kell venni a beteg környezetét is, hogy képes legyen az illetőt helyesen megítélni és számára segítséget nyújtani. A lakóhely, szociális és munkahelyi viszonyok táplálkozási lehetőségek hatással vannak az egyes emberre, és az örökölt hajlammal együtt meghatározza testi és lelki fejlődését.

A beteg ember megítélésében az egész ember, nem csak az egyes szervek vizsgálataiból kell kiindulni. Nézete szerint a szervezet és a lélek egységet alkotnak. Az életfolyamatokat nem érthetjük meg a részletek tanulmányozásával, csak az egész összefüggéseiből. Minden résznek, a látszólag legjelentéktelenebbnek is megvan a maga jelentősége az egészben; nem hagyhatunk ki egy részt sem az egész megváltoztatása nélkül. Az egész a rész fölött áll(Arisztotelész). Nem azonos a részek összegével, magasabb rendű célja, értelme van. Ebből következik, hogy a kezelés is az egész szervezet kezeléséből kell hogy álljon. Az egész embert kell gyógyítanunk, nem csak az egyes szerveket. Ugyanakkor  nem utasítja el a rész és a helyi kezeléseket, sőt gyakran alkalmazza ezeket, de csak az egészre való utalással. A részkezelés is az egész szervezet befolyásolására irányul.

A természetgyógyászati kezeléseknél az egyént, az egyéni reakciókészséget messzemenően tekintetbe vesszük. A  és a gyógykezeléseket a beteg adottságainak megfelelően alkalmazzuk. Nincsenek betegségek, csak a beteg emberek.

LELKI EGÉSZSÉG

Modern társadalmunkban igen divatossá vált az egészséges életmód. Testünk azonban nem lehet egészséges, ha az egyik kulcsfontosságú része: a lélek nincs megfelelő állapotban.Az 1970-es évek végére már számos tanulmányban kimutatták, hogy a negatív érzelmek, a depresszió, a stressz jelentősen csökkenti a jelentősebb immunműködéseket, elnyomják az immun-funkciókat. A fáradtságnak és a stressznek legjobb orvossága a lazítás.

Minden stressz, szorongás izomfeszültséggel és agykérgi ingereltségi állapottal jár együtt. Aki belemerül a bajába, nem tud úrrá lenni levertségén, aki dühöt, gyűlöletet táplál magában annak tudnia kell, hogy mindezzel súlyosan rongálja az immunrendszerét. Az igazi nyugalomban a lelki nyugalom fontosabb tényező, mint a testi. A testi-lelki nyugalom elérésének módszere: Bach-virágterápia, az ellazulás, a relaxáció, a jóga ászanák gyakorlatai, melynek kiváló helyszíne a SÓBARLANG. Ugyanez kiváló a lelki eredetű, ún. pszichoszomatikus betegségek, vegetatív labilitás gyógyítására. Egy jól végrehajtott 15-20 perces ellazulás több órás alvással egyenértékű.

Fitoterápia

A gyógynövény-terápia az egyik legősibb módszer a betegségek és fájdalmak megszüntetésére, megelőzésére. A fitoterápia alapja az, hogy a növények belső anyagainak gyógyszertani hatásuk van és a különböző betegségeknél megelőző, enyhítő vagy gyógyító hatásuk lehet.

Klinikailag bizonyított tények, hogy egyes növényekkel meg lehet előzni az érelmeszesedést, de másodlagosan a magas vérnyomást, az infarktust, valamint a rákot is. Az egyes hatóanyagok hatással vannak az emberi anyagcsere folyamatokra, a kiválasztására, idegrendszeri működésre, a hormonrendszer működésére, a keringésre illetve a légzése.
A növényi összetevők együttműködése vagy keveréke biztonságosabbá és hatékonyabbá teszi a növény használatát, mint a szintetikusan készített gyógyszerekben található elszigetelt aktív összetevők.

A természetben rengeteg olyan növény található, melyeknek bizonyos biokémiai alkotóelemi (vegyületei) hatással vannak az emberi szervezet működésére, ha azzal érintkezésbe kerülnek. Ez az érintkezés lehet külsőleg a bőrön, illetve belsőleg, ha megesszük, vagy nyálkahártyánkra kerül (szem, orr, genitáliák).

A gyógynövények hatóanyagai komplexen sokkal hatásosabbak, mint a belőlük készült ún. monokomponensûűkivonatok. A fitoterápia gyógyfüveket, gyökereket, virágokat, fűszereket és gyógyhatású tápláléknövényeket használ teák, préslevek, kapszulák, cseppek és tabletták formájában.

Kinek ajánlom?

Azoknak, akik panaszaikat a sok mellékhatással rendelkező gyógyszerek helyett vagy azok mellett - kiegészítésül - a természet szelíd erejével próbálják rendezni. A hatás ritkán azonnali, ám kúraszerű használata sok esetben akár tartós javulást is eredményezhet.

Bach-féle virágterápia

Mivel sok betegséget lelki zavar okoz, ugyanakkor minden testi betegség a pszichére is hat, a gyógyulás folyamatában szerepe van a léleknek is, ezért nem szabad róla megfeledkezni. Ha lelki zavarok okozhatnak testi betegségeket, akkor fennáll a lelki ráhatással való gyógyítás lehetősége is.

Dr. Edward Bach alkotta meg a Bach-virágterápia rendszerét. 1930-ban felhagyott az orvosi hivatással, s életét annak szentelte, hogy olyan kíméletes hatású, természetes orvosságokat találjon, amelyek helyreállítják a megbomlott lelki egyensúlyt. Azt vallotta, hogy a testi betegségek gyógyulásának alapfeltétele a lelki gyógyulás, a lelki egészség.
Mélyreható , gondos kísérletek  alapján Bach olyan eszenciákat válogatott ki és különített el, melyek hatékonyak minden lehetséges negatív lelkiállapottal szemben.
Az érzelem nem más, mint energia, rezgés, melyet információk irányítanak. A megfelelően kiválasztott virág ennek a negatív „gócpontnak" az ellenpárja energetikailag. A virág rezgése, információja (üzenete) által, hat a negatív rezgésekre, azaz kiegyenlíti azokat.. A Bach-virágterápia a virágok rezgésinformációját alkalmazza az energetikai blokkok feloldására és harmonizálására

Mint az öngyógyítás nagyszerű módszere segít megtalálni a lelki harmóniát, a megnyugvást és a békét ebben a rohanó világban. A Bach-virágterápia egyszerű és mellékhatásoktól mentes .Hatásmechanizmusát tekintve a homeopátiával rokon jellegű, azonban a testi tünetek helyett csak az aktuális lelkiállapotot veszi figyelembe. A gyógyítás nem a testi tünetekre irányul, sokkal inkább az emberi lélek "diszharmonikus" vagy negatív állapotaira.
A Bach virágcseppek tiszta virágkivonatok (koncentrátumok), melyek növelik rezgéseinket ("megnyitja csatornáinkat Szellemi Énünk befogadására"). Kb úgy kell elképzelni a hatásmechanizmusát, hogy minden egyes negatív gondolatnak, viselkedésnek, érzésnek, magatartás-mintának (ami a betegségeket okozza) van valamilyen rezgésszáma és a megfelelő virágesszencia erre rá tud rezegni, felemeli és ezáltal hatástalanítja azt.
 

Alkalmazási területek:

 • HAJHULLÁS
 • Érzelmi problémák
 • Túlterheltség
 • Félelmek
 • Alvászavarok
 • Lelki egészség fenntartása vagy helyreállítása (bármely korosztályban)
 • Lelki stressz helyzetek és életkrízisek akut kezelése (hirtelen változások kezelése)
 • Akut és krónikus testi és lelki betegségek kiegészítő kezelése (lelkierő és támogatás)
 • Megelőzés (érzelmi disszharmóniák megelőzése a mindennapi élethelyzetekben)
 • Személyiségfejlesztés (tudatos belső munka)

A  személyre szabott megfelelő eszencia összeállítása virág választó tesztekkel, virágterápiás kártyák kiválasztásával történik. 

Fülakupunktúra

Az akudetox kezelés holisztikus, hiszen egyszerre hat az anyagi (biokémiai) energetikai és lelki síkon.

Testi szinten:

 • méregtelenítő,
 • fogyókúrát segítő módszer , mert fokozza a kitartást, és elősegíti az életmódváltást
 • fájdalomcsillapító,
 • szerv funkciókat támogató,


Lelki szinten:

Mivel a Yin-energiát gyarapítja a szervezetben a vegetatív idegrendszeren keresztül jótékony hat a lelkiállapotra. 

 • Segít feldolgozni a traumatikus élmények ( pl autóbaleset után nem ül volán mögé)
 • Alkalmazható szenvedélybetegségek estén ( dohányzás;evészavar)
 • Az alvásminőség javítása,és az elalvás segítése
 • Fokozott hajhullás 
 • Energetikai szinten
 • A vitalitás fokozás

Zakor Ágnes - Természetgyógyász, fülakupunktúrás addiktológus