SAFE LÉZER TERÁPIA

A lézerfény hatásai

A lágy-lézer kezelésnek három alapvető gyógyító hatása van az emberi szervezetre:

  • Fájdalomcsillapító
  • Gyulladáscsökkentő
  • Biostimulációs hatás – Serkenti (stimulálja) a test öngyógyító képességét; és a sejt regenerációt

Szervezetünkben a lézerfény aktivál bizonyos enzim folyamatokat, melyek beindítják az ATP termelődést. Az ATP (adenozin-trifoszfát) az egyetlen és legfontosabb formája az energiának, mely működtet minden kémiai reakciót, a szervezet minden sejtjében. A megnövelt energia termelés következménye a sejtek hatékonyabb (anyagcsere) működése és a gyorsabb regenerálódás, ezáltal a betegségek gyógyulási ideje lerövidül.

A lágy-lézer kezelés nem csak a betegségek tüneteit enyhíti, hanem összetett biológiai- kémiai folyamatok eredményeként sok esetben az okokat is megszünteti.

 

Hogyan gyógyít a lézerfény?

A kutatások már 1947-ben megmutatták, hogy a szervezetünkben lévő sejtek mitokondriumai- az energia előállításában és annak elraktározásában szerepet játszó sejtszervecske - fényérzékenyek.

A különböző hullámhosszúságú (színű) fényre a különféle sejtek mitokondriumai eltérő mértékben reagálnak. A teljes fényspektrumból a legerőteljesebb gyógyító hatása a vörös (pl. 660 nm) és az infravörös (pl. 808 nm) fénynek van.

A lágylézerek minden élő szervezetre biostimulációs (serkentő) hatást fejtenek ki. Ez annyit jelent, hogy a sejtek, szövetek lágylézer fénnyel világítva gyorsabban képesek regenerálódni (pl. a sebgyógyulás felgyorsul). Lézerfény hatására a sejtek anyagcseréje fokozódik, sőt új sejtek, szövetek és új hajszálerek is képződnek.

A lágylézer fény stimulál bizonyos immun folyamatokat is.

A Lágy-Lézer kezelés terápiás hatásai

Állóképesség fokozása

Javítja az izmok teljesítőképességét, késlelteti az izomfáradtság kialakulását és csökkenti a tejsav-koncentrációt.

Fokozott anyagcsere

A lézersugárzás komoly hatást gyakorol az egyes vérsejtekre is. A lézerfény jelentősen megnöveli a vörösvérsejtek oxigén- és tápanyagszállító kapacitását. Ez lehetővé teszi a sejtek fokozott energiatermelését, anyagcseréjét, ezáltal regenerációját és bizonyos enzimek hatékonyabb termelését. Ennek hatása érezhető az egész szervezetben és nem csak kizárólag a lézerfénnyel kezelt területeken.

Teljesítmény-optimalizálás

Javítja az izomsejtek mitokondriumfunkcióját, elősegíti a hatékonyabb oxigénellátást. Javul az izmok vérellátása, fokozódik a mikrocirkuláció és a tápanyagellátás.

 

Javuló vérkeringés

A lágy-lézer terápia jelentősen elősegíti az új kapillárisok (parányi vérerek) képződését a sérült szövetekben. A több kapilláris több vért tud szállítani a sérült területekre, mely gyorsítja a gyógyulást és a regenerációs folyamatokat, így a sebek gyorsabban összeforrnak és a hegképződés csökken.

Fájdalomcsillapítás

A lézerterápia fájdalomcsillapító hatása több biológiai folyamaton alapul:

Blokkolja a fájdalom ingerületek átvitelét a sérült testrész és az agy között. Ezáltal csökkenti az idegérzékenységet és jelentősen csökkenti a fájdalomérzetet.

Csökkenti a sérült testrészben a gyulladást és a duzzanatot. Ezeknek nem „csak” a fájdalom csillapításában van szerepük, hanem a gyógyulást is elősegítik.

Fokozza az endorfinok és enkefalinok termelését illetve felszabadulását, melyek természetes fájdalomcsillapító vegyi anyagok a szervezetünkben, ezáltal csökkentik a fájdalomérzetet.

Regeneráció

Elősegíti az izmok, szalagok gyorsabb regenerálódását. Gyorsítja a tejsav lebomlását, csökkenti az izomláz mértékét.

 

Gyulladáscsökkentés

A lézerterápia hatására kitágulnak a kisebb artériák és a nyirok erek. Ez a megnövekedett értágulat lehetővé teszi, hogy a duzzanatot (ödémát) okozó folyadékgyülem hatékonyan eltávozzon a sérült területekről. A nyirokerek kitágulása továbbá javítja a nyirokkeringést, mely elősegíti ezt a létfontosságú gyógyulási folyamatot. Ez a biológiai mechanizmus a magyarázata, hogy a véraláfutás miért gyógyul rendkívül gyorsan a lézerterápia hatására.

Fokozott idegi működés

  • A sérülés után a lézerterápia felgyorsítja az idegi kapcsolatok regenerációját, így csökken az idegek gyógyulásához szükséges idő.
  • Ezen felül fokozza az idegrostokon továbbított jelek erősségét, mely általánosan javítja az idegek és izmok működését.

Ez a két folyamat a magyarázata, hogy a lézerterápia miért ennyire hatékony az idegsérülések tüneteinek (éles fájdalom, zsibbadás, bizsergés, égő érzés) enyhítésében.

 

Fokozott szöveti regeneráció és sejtnövekedés

A terápiás lézerek által kibocsájtott fotonok mélyen behatolnak a testünk szöveteibe és stimulálják az egyes sejtek energiatermelési központjait (mitokondrium). Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy a sejtek gyorsabban tudják felvenni a tápanyagokat és kiüríteni a salakanyagokat. Ezért a sérült szövetek gyorsabban regenerálódnak, mely elősegíti az ín, ínszalag és az izmok gyógyulását.

Gyorsabb sebgyógyulás

A lézerterápia serkenti a broblasztok termelődését, melyek szükséges építőelemei a kollagéntermelésnek. A kollagén az a lényeges fehérje, mely elengedhetetlen a régi szövetek megújulásához, illetve a sérült szövetek gyógyulásához. A lézerterápia kollagéntermelést fokozó hatása miatt rendkívül hatékony nyílt sebek és égési sérülések kezelésében.

Javuló immunfolyamatok

A lézerfény fotonjait közvetlenül elnyelik a kromoforok (színhordozó molekuláris enzimek a sejtekben), amelyek megtalálhatók szervezetünk legtöbb sejtjében. A lézerfény elnyelődése aktivál bizonyos enzimfolyamatokat, melyek beindítják az ATP termelődését. Az ATP (adenozin-trifoszfát) az egyetlen és legfontosabb formája az energiának, mely működtet minden kémiai reakciót, a szervezet minden sejtjében. A megnövelt energiatermelés következménye a gyorsabb, hatékonyabb működés és regenerálódás, különösen igaz ez az immunrendszer-specikus sejtekre. Ez a fokozott hatékonyság segíti az immunrendszert, hogy legyőzze a nemkívánatos mikrobákat és kórokozókat.

 

A hegszövet-képződés csökken

A lézerterápia csökkenti a vágások, égési sérülések és műtétek utáni túlzott hegszövet-képződést (rostos kötőszövet), mivel javítja a sérült terület vérellátását, elősegíti a salakanyagok hatékony eltávolítását, ezért gyorsítja a gyógyulási folyamatot. A gyorsabb gyógyulás mindig kevesebb hegszövet-képződést eredményez.

Rehabilitáció

Sportsérülések rehabilitációja: a lézerfény fontos élettani hatása a gyulladáscsökkentés, a traumás sérülések következtében kialakuló duzzanat és ödéma gyógyulásának elősegítése, továbbá az akut illetve krónikus fájdalmak hatékony csillapítása. További előnyös hatás a hámsérülések, operáció utáni sebek, csonttörések, szalag- és izom szakadások gyógyulásának elősegítése.

Gyorsítja a sportsérülések gyógyulási idejét, javítja a rehabilitáció eredményességét és csökkenti az újabb sérülés esélyét.

Összefoglalva: a lézerfény serkenti a test öngyógyító képességét. Emellett számos jótékony hatása van a szervezetre pl. fájdalomcsillapító, gyulladás- és duzzanatcsökkentő, csökkenti az izomfeszülést, vér- és nyirokkeringés javító, serkenti a sérült idegek regenerációját.