A híres természettudós, Charles Darwin így ír erről: “Az ember az emlősökhöz, a madarakhoz, sőt még a rovarokhoz is hasonlóan alá van vetve azoknak a titokzatos törvényeknek, amelyek szerint bizonyos normális folyamatok, mint a terhesség, a növények növekedése és beérése, bizonyos betegségek időtartama, a hold periódusaitól függ.”

Huszonnyolc napos pályája során a Hold végigvándorol az összes állatövi jegyen. Mindegyikben egy-két napig időzik. A holderők és az állatövi jegyekből kiinduló asztrológiai hatások kombinációjából különleges impulzusok keletkeznek, melyek elsősorban az emberi szervezet, de a kertészkedés és a földművelés szempontjából is igen jelentősek.

 

A Hold és a hajhagymák

A Hold hatással van a hajhagymákra és a hajvágásra is. A tiroliak több évszázados, talán ezernél is több éves asztrológiai megfigyelés alapján rájöttek arra, hogy a Hold, ahogyan áthalad a 12 zodiákus jegyen, mindig más-más hatással van például a hajvágásra is.
Megállapították, hogy ha a Hold az Oroszlán és a Szűz jegyben tartózkodik, akkor az ebben az időszakban levágott haj megerősödik. Ezért a  hajvágást mindig oroszlánnapokra időzítsük: ha ez fogyó Holdkor történik, a haj szerkezetében lényeges javulás várható, ha növekvő Holdkor, a haj sokkal gyorsabban nő.
Míg ha közvetlenül az Oroszlán jegy előtt, a Rák jegyben nyiratkozunk, akkor nehezen kezelhető, kócos lesz a haj. Fésülködéskor így sok hajszál gyökerestől, hajhagymástól kitépődik a fejbőrből, és azon a helyen bizony már nem nő többet haj. Az Oroszlán és a Szűz jegyek esetében pedig annál jobban erősödnek a hajhagymák és a hajszálak, minél többször vágatunk hajat ezeken a ciklikus napokon.

Hajápolás:

Hajvágás: A hajvágást mindig oroszlánnapokra időzítsük: ha ez fogyó Holdkor történik, a haj szerkezetében lényeges javulás várható, ha növekvő Holdkor, a haj sokkal gyorsabban nő.
Növő holdkor ha töredezett a hajvéged, száraz, sérült vagy zsíros a hajkoronád, kezeld a megfelelő regeneráló készítményekkel, mert ilyenkor hatékonyabban javíthatod az állagát, még a zsíros, korpás haj, valamint a hajhullás kezelése is eredményesebb ezeken a napokon.
Lehetőleg ne menjünk fodrászhoz Halak- vagy Rák napokon, főleg ne vágassunk hajat.
Dauerolás: A szűznapokon a dauer szebb és tartósabb lesz.


Az újhold kitűnő az időszak, ha valami újat szeretnél kipróbálni. Nyitottabbá válsz. Kísérletezhetsz extrém hajszínekkel és vad kiegészítőkkel egyaránt.


Masszázs:

Lábmasszázs, a reflexzónamasszázs a halak napjain a leghatékonyabb.

Kozmetika:

A szépség ápolás terén, a speciális, tisztító arcpakolások hatékonyabbak fogyó holdkor, ha pedig valamilyen tápanyagot szeretnénk bőrünkbe juttatni, a vele kapcsolatos kúra növő holdkor sikeresebb. Minden bőrápolással kapcsolatos különlegesebb beavatkozáshoz a Bak napok a legmegfelelőbbek.


Bőrápolás: A tisztátlan és agyonstrapált bőr ápolását fogyó Holdkor gezzük. Ugyanez vonatkozik a pattanásokra, a mitesszerekre vagy a szemölcsökre is.
A bőrmegújító kúrákhoz viszont a növekvő Hold időszaka (különösen a baknapok) az alkalmasabb.

Körömápolás:
Elsősorban növő Holdkor menj manikűröshöz vagy pedikűröshöz, ha gyengék, töredezettek a körmeid. Erősebbek lesznek, és gyorsabban nőnek
A manikűrözés is Bak napokon történjen lehetőleg, mert ilyenkor körmeink ellenállóbbak.

 

Csillagjegyek a szépségápolásban:

*Kos napok: torna, arcmasszázs, szépítő fürdők

*Bika napok: lazító tarkómasszázs, gyógyító fürdők, fogápolás

*Ikrek napok: kézápolás, frissítő fürdő

*Rák napok: mellápolás, nyugtató fürdők

*Oroszlán napok: hátmasszázs, hajvágás

*Szűz napok: gyógyító fürdők, hajfestés, -színezés, daueroltatás

*Mérleg napok: frissítő fürdők, víz alatti torna

*Skorpió napok: nyugtató fürdők, meditáció

*Nyilas napok: torna, cellulit kezelés (combon!)

Bak napok: gyógyító fürdők, bőrt érintő kúrák (maszkok), szőrtelenítés

*Vízöntő napok: frissítő fürdők, visszér ellen Kneipp-kúra

*Halak napok: nyugtató fürdők, szauna, úszás, meditáció

Böjti napokra a legideálisabbak a Telehold és az Újhold napjai. Diétára (fogyókúra megkezdésére) pedig a fogyó Hold* napjait alkalmazzuk.

 

                                                                                                             Zakor Ágnes

                                                                                       Szakmai vezető Belnature Bio Fodrászat