A hajfestékek legproblematikusabb vegyi összetevői az anylaminok, ezek a kísérleti állatokban rákot okoztak. Az anylaminok egyik fajtája a P-feniléndiamin / PPD/, a hajfestékek fontos összetevője, ezektől válik tartóssá a szín. Az érzékeny bőrűeknél allergiás reakciót vált ki. A következő nagy falat a hidrogén-peroxid és az ammónia keveréke. Valóban nagyon óvatosan kellene bánnunk a vegyi anyagokkal, mert kutatók kimutatták, hogy külön-külön mindkét említett anyag ártalmatlan, keverékük viszont karcinogén vegyületet hoz létre. A karcinogén anyagok egyértelműen rákkeltők. Ammónia és peroxid pedig a legtöbb tartós hajfestékben található. A kutatások a karcinogének területén még az elején járnak. Az allergiás jelenségekkel pedig sokszor nem törődünk, csak legyintünk rájuk, pedig ezek bőrgyulladáshoz vezethetnek a fejbőrön, arcon, szemhéjon, fülön. Komoly következmény, amikor a szervezet minden PPD származékra allergiás lesz, így a festett ruhákra, tintára, gázolajra, olajra, gyógyszerekre. Csak egyetlen megoldás létezik, a festés előtt 72 órával allergiapróbát kell végezni.
Az amerikai Nemzeti Rák Intézet a sötét színre hajukat festetők és egyes rákos megbetegedések gyakorisága között fedezett fel kapcsolatot. Ezek a daganatok a nyirokszervekben és a vérképző szervekben keletkeznek. 
Egy tanulmány, mely az American Journal of Public Health (július 1994) számában jelent meg, arról számolt be, hogy azoknak a nőknek, akik huzamosabb ideig festették a hajukat, 50%-kal nagyobb volt az esélyük a non-Hodgkin limfómára (nyirokszövet speciális fehérvérsejtjeinek, az ún. B- vagy T-limfocitáinak rosszindulatú daganatos megbetegedése).
Egy másik tanulmány (Food and Drug Administration (FDA) és az American Cancer Society vizsgálata ezt megerősítette (szintén 1994-ben): a hajfesték tartós használata (elsősorban a sötét hajfestékek esetében) és a rák között összefüggés van.
De mitől is káros a hajfesték?
Röviden: attól a rengeteg kémiai anyagtól, ami bennük van. A hajfestékek doboza hajszínkrémet és színelőhívót (oxidálószert tartalmaz). A színelőhívó úgy működik, hogy megbontja a haj külső szerkezetét, ezáltal utat enged a festéknek. Peroxidot és/vagy ammóniát tartalmaz, amik nemcsak megváltoztatják a haj szerkezetét, hanem roncsolják is azt és allergiás reakciót is kiválthatnak.
A különböző ható-és adalékanyagok élettani hatásairól folyamatosan bővül tudásunk.
Minél érthetetlenebb és kimondhatatlanabb egy összetevő neve ( tisztelet a kivételnek), annál kevésbé szimpatikusabb a jelenléte egy –egy termékben.

A hajfestékek veszélyes összetevői:
4-methoxy-m-phenylenediamine (4-MMPD)
4-methoxy-m-phenylenediamine sulphate (4-MMPD sulphate)
Resorcinol
O-Aminophenol
Ethan-olamine
Propylene Glycol
Nonoxynol

A hajfesték káros hatásai nem csak abban nyilvánulnak meg, hogy a haj száraz, fénytelen és töredezett lesz tőle. Az ammónia és a hidrogén-peroxid is rendkívül irritáló hatású, ami könnyen válthat ki allergiás reakciókat, vagy akár hajhulláshoz is vezethet. A P-feniléndiamin azonban még ennél is károsabb, ugyanis ez a vegyi anyag a fejbőrön keresztül szervezetedbe jutva sokáig elraktározódik! Amellett, hogy az örökítőanyagokat károsítva esetleg születendő gyermeked látja majd hajfestési hóbortod kárát, rád is veszélyes. A mérgező vegyület erőteljesen rákkeltő, allergén és irritáló hatású, de a vesét és az immunrendszert is károsíthatja.

Jól kapaszkodjunk meg! Az Európa Bizottság 2007-ben 22 hajfestékösszetevő használatát tiltotta be! Ezzel kapcsolatban Günter Verheugen kijelentette, hogy azok az anyagokat, amelyekről nem bizonyosodik be, hogy ártalmatlanok, kivonják a forgalomból.

Hogyan lehet egyszerre divatos és egészséges is?
A kozmetikumok minden alkotórésze: az alapanyagok, az adalékanyagok, mint például az illatanyagok is, képesek túlérzékenységen alapuló mellékhatást okozni. Ennek elkerülésére VÁLASSZON bio, illatmentes hajfestéket, és élvezze a színek gyönyörűségét.
A természetes anyagokhoz való visszatérés nem zárja ki hogy széles színpalettáról válasszon. Az 52 féle színárnyalat az ősz haj elfedését is biztosítja.

Zakor Ágnes
Fodrász mester;  vizsgaelnök, hajgyógyász
Biofodrászat - Nyíregyháza elérhetőség