BIO SHIITAKE GOMBA ŐRLEMÉNY 30 g (LENTINULA EDODES)
4.990 Ft
Menny.:db

BIO SHIITAKE GOMBA ŐRLEMÉNY 30 g (LENTINULA EDODES)

Átlagos értékelés: Nem értékelt
Szállítási díj: Ingyenes
Elérhetőség: Raktáron
Kívánságlistára teszem
4.990 Ft
Menny.:db

Leírás

DR. Bio Shiitake gomba őrlemény (Lentinula edodes) – 30 g

Származási hely: EU / Magyarország. NÉBIH nyilvántartási száma:14-1897

Magyar, bio-termesztésű* shiitake gombák (Lentinula edodes) termőtesteinek őrleményét tartalmazó élelmiszerkészítmény.

A készítmény a gombaőrleményen kívül semmilyen további adalékanyagot,

tartósítószert, hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Alacsony kalóriatartalmú, diabetikus és vegán étrendben is fogyasztható.

* – A bio-termesztés, valamint előállítás körülményeit Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. (HU-ÖKO-01) folyamatosan ellenőrzi.

A shiitake gomba igazolt egészségvédő hatásairól

A jelenleg hatályban lévő EU (A 37/2004 (IV. 26.) EU), illetve magyar jogszabályok alapján gombáknak és más élelmiszernek tilos gyógyhatást tulajdonítani. Az alábbi kijelentések sem a termékre, hanem a gomba és/vagy tápanyagaira vonatkoznak. Az általános tájékoztatás célját szolgálják, a tudományos kutatás aktuális eredményeire alapozva. Hivatkozásként adjuk meg a tudományos publikációt, ahol a kijelentést közzétették.

SHIITAKE GOMBA (Lentinula edodes) egy japánból és Távol – Keletről származó, nagyon finom, kiváló tápértékű étkezési gomba. Gazdag fehérje és értékes telítetlen zsírsavak mellett jelentős B2-, B3-, B5, B6-vitamin, valamint C- és D2 – vitaminforrásÁsványi anyagok közül a cink, réz, szelén és vastartalma említendő, szerényebb kálcium és mangántartalom mellett. Tápértékén túl számos egészségvédő bioaktív anyag forrása. Immunerősítő poliszacharidokban gombák között is kiemelkedő. Fajsecifikus a lentinán, és egy KS-2 frakciónak nevezett poliszacharid összetevői révén. A gombából kivont Lentinán® gyógyszert a japán kórházi gyakorlatban legyengült és rosszindulatú tumoros betegek kiegészítő kezelésére alkalmazzák intravénásan, 1984 óta. A KS-2 frakció szintén tumorgátló. A szervezet fertőző mikroorganizmusok elleni védelméhez egy AHCC (Active Hexose Correlated Compound) nevű összetevő közvetlenül is hozzájárul. Eritadenin hatóanyaga jelentősen képes csökkenteni a vérzsírok (koleszterin és triglicerid) szintjét a vérben. A gomba vagy teljes kivonatának fogyasztása pedig a vércukor háztartásra hat kedvezően. Egyes vizsgálatok vérrögképződést gátló enzimeket (fibrinolitikus) mutattak ki a shiitake gombából. Hatásainak ilyen kombinációja közvetlenül és közvetve is védik a szív – érrendszert, az érelmeszesedéstől, magasvérnyomástól, trombózis kockázatától. Összességpben csökkentheti a kardio – vaszkuláris kockázat mértékét. Fenolos antioxidáns vegyületei (sziringsav, vanilinsav) a szabadgyökök kémiai károsító hatásaival szemben védi valamennyi sejtféleséget. Feltehetően ez áll gyulladásgátló és májvédő hatásának hátterében is. A gomba, illetve őrleményének rostanyagai támogatják a bélflórát (prebiotikus hatás), hozzájárulnak a normális széklet formálásához és elősegítik az egészséges bélmozgást.

Kinek előnyös a gomba DR. Bio Shiitake gomba őrlemény (Lentinula edodes) fogyasztása?

Kutatási eredményekre és főleg a japán gyakorlati tapasztalatokra hivatkozva, a shiitake gomba, vagy készítményeinek rendszeres étrendi fogyasztása hozzájárul az egészség és életminőség fenntartásához. Előnyös lehet a krónikus és rosszindulatú senyvesztő betegségekben legyengült szervezetek erősítésére, a lábadozás támogatására, a visszaesés kockázatának csökkentésére. A szervezet ellenállóképességének támogatására fertőzésekkel szemben. Zsíranyagcsere zavarokban, inzulinrezisztenciában, 2. típusú cukorbetegség kezdeti szakaszában, illetve metabolikus-X szindrómában lassíthatja az állapotromlást és szövődményeinek megjelenését. Összességében csökkenti a szív – érrendszeri megbetegedések kockázatát és állapotromlását.

Hogyan fogyasszam a gomba DR. Bio shiitake gomba őrleményt (Lentinula edodes)?

Az őrlemény egy kifejezetten finom ízű étkezési gombából előállított élelmiszer. Napi 1 – 3 g (1 – 3 mokkáskanálnyi) elfogyasztása élvezeti értékén túl, már egészségvédő hatású lehet. 

Finom íze és sűrítő hatásának köszönhetően levesekbe, mártásokba, gombás és húsos ÉTELEKBE fűszerként is BELEFŐZHETŐ. Ilyen esetben arra kell figyelni, hogy a napi elfogyasztott étel adagban a javasolt shiitake őrlemény mennyiség elfogyasztásra kerüljön!

FŐZET KÉSZÍTÉSE: A megfelelő adag gombaőrleményt este tegye egy lefedhető csészébe. Ezt forrázza le kb. 2 – 2,5 dl. lobogva fövő vízzel. Hagyja állni reggelig, lefedve! Majd újból lobbantsa fel, és 2 – 3 percig főzze. Ezt követően ízesítheti ízlése szerint. Cukor, édesítőszer használata nem előnyös! Ízesítésre természetes fűszerek javasoltak, mint pl.: teafű, citromlé, kakukkfű, fahéj, szegfűszeg, stb. A nap folyamán, lehetőleg éhgyomorra, kortyolgassa el. Megfelelő, jó emésztés esetén szűretlen fogyasztása ajánlott. Az üledék rosttartalma kedvező hatású az emésztésre, támogatja a bélmozgást, székletformálást. Ha szűretlen fogyasztása puffadást vagy bármely hasi panaszt okozna, akkor leszűrve is fogyasztható.

Mire kell figyelnem a shiitake gomba fogyasztás során?

gomba DR. BIO SHIITAKE GOMBA ŐRLEMÉNY (Lentinula edodes) fogyasztása biztonságos. 

A javasolt adagot ne lépje túl! Kúraszerű vagy hosszú távú fogyasztásra is alkalmas élelmiszer. Allergia előfordul, ami ellenjavallja a fogyasztását. A japán kórházi gyakorlatban nagyon súlyos betegek intravénás nagy adagok (50 mg tiszta lentinán / test kg.) alkalmazása esetén jegyeztek fel múló jellegű mellékhatásokat, úgy, mint: hasmenést, bőrviszketést, szájszárazságot és kisfokú májenzim (AST és ALT) emelkedést.

Nehéz eldönteni, hogy súlyos betegek esetében ezek a tünetek 1) az alapbetegség tünetei-e, vagy 2) az egyéb alkalmazott gyógyszerekhez köthetők, esetleg 3) tényleg a shiitake gomba mellékhatásainak tekinthetők-e?

Vérrögképződést gátló hatásáról nem minden részletben tisztázott, hogy milyen mértékben fokozhatja vérhígító gyógyszerek hatékonyságát. Ilyen kezelésekkel egy időben biztonsági okokból szakorvosi konzultáció és fokozott ellenőrzés indokolt. A gyógyszerek adagolása kizárólag kezelőorvos tanácsai alapján módosítható.

gomba DR. SHIITAKE GOMBA ŐRLEMÉNY (LENTINULA EDODES) élelmiszerként van forgalomba, ami nem tekinthető gyógyszernek, nem alkalmas betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására, és nem helyettesíti az orvosi ellátást. Nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozást és egészséges életmódot.

A gomba DR. Bio Shiitake gomba őrlemény tárolása

Eredeti üvegtégelyben, szorosan lezárva, sötét, szobahőmérsékletű helyen, nedvességtől védetten tárolandó. Megfelelő tárolás mellett minőségét a csomagoláson feltüntetett ideig garantáltan megőrzi.

Szakirodalmi hivatkozások

1. P. S. Bisen, R. K. Baghel, B. S. Sanodiya, G. S. Thakur, G. B. K. S. Prasad: Lentinus edodes: a macrofungus withpharmacological activities; Curr Med Chem.,2010;17(22):2419-30.

2. – G. Chihara, J. Hamuro, Y . Y. Maeda, T. Shiio, T. Suga, N. Takasuka, T. Sasaki: Antitumor and metastasis-inhibitory activities of lentinan as an immunomodulator: an overview;Cancer Detect Prev Suppl. 1987:1:423-43.

3. – S. Yu X. Wu, M. Ferguson, R. C. M. Simmen, M. A. Cleves, F. A. Simmen and N. Fang: Diets Containing Shiitake Mushroom Reduce Serum Lipids and Serum Lipophilic Antioxidant Capacity in Rats; J Nutr. 2016 Dec; 146(12):2491–2496.

4. – Mohammad Zaki Shamim et al.: Exploring Edible Mushrooms for Diabetes: Unveiling Their Role in Prevention and Treatment; Molecules. 2023 Mar; 28(6): 2837.

5. – Anil D. Kulkarni; Philip Calder; Toshinori Ito (2016). Clinician’s Guide to AHCC. International Congress on Nutrition and Integrative Medicine.

6. – Soichiro Akamatsu, Aiko Watanabe, Makoto Tamesada, Risa Nakamura, Shinji Hayashi, Daisuke Kodama, Masaya Kawase, Kiyohito Yagi: Hepatoprotective effect of extracts from Lentinus edodes mycelia on dimethylnitrosamine-induced liver injury; Biol Pharm Bull. 2004 Dec;27(12):1957-60.

7. – Dr. Gothárd Cs., Dr. Taracközi I.: Gyógygombák – Mycotherapia; DRTV Média Plus Kft, 2021; 98 – 101 oldal

8. – Shweta Kulshreshtha: Mushroom as Prebiotics: a Sustainable Approach for Healthcare: Probiotics Antimicrob Proteins. 2024 Jun;16(3):699-712.

9. Jun-Hui Choi, Kyung-Je Kim, Seung Kim: Purification and Antithrombotic Potential of a Fibrinolytic Enzyme from Shiitake Culinary- Medicinal Mushroom, Lentinus edodes GNA01 (Agaricomycetes); Int J Med Mushrooms. 2018;20(1):47-59.

 

Figyelmeztetés!

Gombára és gomba spórára allergiásoknak a fogyasztása nem javasolt. Jelen információk csak tájékoztató jellegűek. A gyógygomba őrlemény nem gyógyszer, használata nem helyettesíti az orvosi terápiát, maximum kiegészítheti azt. Tartsa be a leírásban foglaltakat és ne lépje túl az ajánlott napi adagot! Jelen termék fogyasztása nem helyettesíti az egészségtudatos, kiegyensúlyozott táplálkozást és az egészséges életmódot, vagy az orvosa által előírt gyógyszeres és egyéb kezelési módokat.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!